Mięso – porady

2017-03-25
Mięso – porady

Zanim cokolwiek zrobimy z mięsa, należy pamiętać żeby dokładnie je umyć. Trzeba pamiętać, by myć je dokładnie i dość szybko. Długie moczenie mięsa może pozbawić go składników mineralnych oraz witamin. Mięsa nie można zostawiać w cieple. Powinno się je od razu przyrządzać. Jeśli mięso włożymy do wrzątku, dojdzie do ścięcia się białka, co zapobiega wyciekaniu składników odżywczych. Aby ugotować wartościowy rosół, mięso powinno się włożyć do zimnej wody, a następnie gotować na wolnym ogniu. Jeśli mięso osolimy wcześniej, po jego obróbce nie utraci ono swojej wartości.

Mięso obtoczone w bułce, powinno się smażyć na wolnym ogniu. W przeciwnym razie bułka się przypali, a mięso w środku będzie nadal twarde i surowe. Do panierowanych potraw takich jak kotlety schabowe można stosować każdą odmianę kapusty, natomiast do mięsa cielęcego najlepiej pasują wszystkie jarzyny oprócz buraków i kiszonej kapusty. Obsmażanie mięsa wzbogaca smak potrawy. Krótszą metodą smażenia jest smażenie w folii aluminiowej. Mięso wówczas jest kruche i soczyste. Jeśli przygotowujemy pieczeń cielęcą, dobrze jest zalać ją wcześniej kwaśnym mlekiem. Sprawi to, że będzie delikatniejsza.