Medycyna chińska wielką uwagę przywiązuje do tego jaki rodzaj wody się pije i skąd jest ona zaczerpywana. W Bamie źródłem wody jest główna rzeka Panyyang. Swe źródło ma ona w niedalekich górach otaczających długowieczną dolinę. To właśnie ona dała początek zarówno życiu jak i osadnictwu w tym regionie. Bogata w potrzebne człowiekowi mikroelementy i minerały uzupełnia ubogą wydawałoby się dietę Chińczyków w niezbędne składniki odżywcze. Właściwe proporcje mikroelementów sprawiają, że medycyna chińska może mieć tutaj większy procent skuteczności niż gdzie indziej.

Mangan i cynk zawarty w wodach rzeki opóźniają procesy starzenia. Zauważono, że w organizmach mieszkańców Bamy zawartość manganu była ponad dziesięciokrotnie wyższa niż w innych miastach chińskich. WHO uznało, że to właśnie ten pierwiastek chroni serce i mózg tubylców i zmniejsza wpływ lipidów i glukozy na stan naczyń krwionośnych. Tradycyjna medycyna chińska ma wiele swoich korzeni właśnie z takich terenów. Zaobserwowane efekty spożywania odpowiedniej wody czy pokarmu dają efekty w postaci wydłużenia lat życia. Prawidłowe oczyszczanie organizmu z toksyn pozwala na zachowanie energodajnej harmonii wewnętrznej. Ponadto właściwa gospodarka wodna pozwala na właściwe reagowanie organizmu na zmiany zewnętrzne.